EÜ’den “Uluslararası Mühendislik Eğitiminde Öğretim Teknolojileri Konferansı”
Ege Üniversitesi’nde “Uluslararası Mühendislik Eğitiminde Öğretim Teknolojileri Konferansı” düzenlendi. Bu yıl ikinci düzenlenen konferans, pek çok ülkeden bilim insanının katılımıyla EÜ Eğitim Fakültesi Kültür Salonunda gerçekleşti. Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erasmus Plus projesi ESCOLA’nın yaygınlaştırma etkinliği olarak planlanan konferansa; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yılmaz, Proje yürütücüleri Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, EÜ Öğretim Teknolojileri Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Fırat Sarsar, yurt içinden ve yurt dışından akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Bu konferans, Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Erasmus Plus projesinin bir etkinliği olarak düzenlendi. Bugün Türkiye Ulusal Ajansından bir temsilci yükseköğrenim alanı için Erasmus Plus fonlarından bahsedecek. Ege Üniversitesi bu yıl ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma olanaklarına ulaşmak ve bu olanakları genişletmek için araştırma ekipleri kurdu. Uluslararası düzeyde, Öğretim Teknolojileri Araştırma Ekibimiz dört Erasmus Plus projesine liderlik ediyor ve ESCOLA da onlardan biri. İkincisi, girişimci kadın mühendisleri teşvik etmek üzere. Mesleki eğitime odaklanan bir başka proje de bu yıl kabul gördü. Son projelerinde, yükseköğretim mühendisliğinde yaratıcılık konusunda bir Avrupa ekibine liderlik edecekler. Üniversitemize dört ERASMUS Plus projesi getiren ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.
Yükseköğretimde öğretim teknolojilerinin önemine inandığını belirten Prof. Dr. Budak, “Bu nedenle, Ege Üniversitesi Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğünün kuruluşuna öncülük ettim. Bu etkinliğin katılımcılara mühendislik eğitimi alanındaki öğretim teknolojileri hakkında yeni fikirler ve deneyimler paylaşmaları için mükemmel bir fırsat sağlayacağından eminim. Bu konferansın iki ana sponsoru var; Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından Erasmus Plus programı. Ayrıca üniversitemiz bu konferansı farklı birimleri ile desteklemiştir; Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü, Uzaktan Eğitim Merkezi, Bilim ve Teknoloji Merkezi. Hepsi bu etkinlik için değerli katkılar sağlıyor. Ayrıca, Organizasyon Komitesi üyelerine, Danışma Kurulu ve Bilim Kurulu üyelerine, bu etkinliğin gerçekleşmesi için gösterdikleri değerli çabalardan dolayı teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi’nde verimli bir konferans ve iki gün geçirmenizi dilerim” diye konuştu.
Konferans hakkında bilgi veren Öğretim Teknolojileri Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Fırat Sarsar, “ESCOLA projesi, Üniversitemizin yürütücülüğünde uygulanan bir Erasmus Plus Projesi. Bu sene ikincisi yapılıyor. Birincisi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğindeydi. Bu yıl Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde yapılıyor. Projede iki ortak çalışan var. Ana Yürütücü ise Ege Üniversitesi. Mühendislik Fakültesinden Doç. Dr. Özge Andiç Çakır ile birlikte bu projeyi 2 yıldır yürütüyoruz. Bu yılsonunda bu projeyi sonlandıracağız. Bu konferansta; Escola Erasmus Plus Projesi kapsamında neler yaptık, onları konuştuk. Ayrıca, dışardan katılımların da olduğu, başka erasmus projelerinin de sunulduğu bir konferans oldu. Ulusal Ajanstan yetkililer de Erasmus Plus Projeleri hakkında bilgi verdi. Erasmus Plus ESCOLA Projesinin Türkiye dahil olmak üzere 5 farklı ülke partneri var. Bulgaristan, Polonya, İrlanda, İspanya ve Türkiye. Bu programda hem workshop hem de konferans bir arada gerçekleşti” diye konuştu.
İki gün süren konferansta; öğrenme teknikleri, uzaktan eğitim, sanal ortamda öğrenme, eğitimde dijitalleşme, ESCOLA çevirimiçi eğitim platformu, kodlama öğretimi ve çeşitli alanlarda mühendislik eğitiminin önemi gibi konular tartışıldı.
Kaynak: Ege Ajans